March 19, 2024
bilisim-yazilari

Backup Nedir

Backup nedir  backup nasıl alınır türkçeye yedekleme olarak geçen backup terimi var olan datalarınızın başka bir veya birden fazla üniteye kopyalanmasıdır.

Bu yazımızda backup nedir,  nasıl alınır , backup ne işe yarar ve en çok kullanılan backup yöntemleri hangileridir bu konulardan bahsedeceğim.

Backup nedir
backup nedir nasıl alınır

Backup Nedir 

Backup ingilizce bir kelime olup türkçe anlamı yedek veya yedekleme anlamına gelir.

IT’nin her alanında yedekleme en fazla önem taşıyan alanlardan biridir, son kullanıcı için bile resimlerini, dökümanlarını, ya da müzik veya filmlerini yedeklemek bazen hayati önem taşır.

Önemli olan, verilerin mutlaka bir yerlere yedeğinin alınması. Yedekleme bazen hayati önem taşıyan can alıcı bir konu.

 

Biz sistemci olarak yedek almanın önemini şu şekilde açıklayabilirim, Bir exchange sunucunuz, ERP sisteminin koştuğu sql veritabanlarınızın yer aldığı sql sunucunuz veya bir file serverınız olabilir.

Eğer doğru bir yedekleme stratejisi geliştirmezseniz bu sizin başınıza ciddi sorunlar açabilir. (işten atılma, verinin önem derecesine göre şirket tarafından size dava açılması v.b)

O yüzden başınıza gelmesini beklemeden şirketiniz için en doğru backup çözümünü tasarlıyor olmanız gerekir.


 

Backup Türleri Nelerdir ?

Bir çok backup programı (Symantec,Veeam,Acronis,Cobain) olmasına karşı her platformun kullandığı belirli backup tipleri vardır.

Bunları sıralayacak olursak.

  • Full Backup

Bu backup tipi ister sanal sunucu veya işletim sistemi olabilir, ister Exchange sunucunuz veya sadece büyük boyutlu tek bir klasör olabilir. Full backup, yedeğini alacağınız şeyin tamamını yedeklemeniz anlamına geliyor

  • Diffrential Backup

 Diffrential ve incremental birbirleri ile çok karıştırılan iki yedekleme tipidir, en basit şekilde açıklayacak olursam: Diffrential backupta yedeğini alacağınız şeyin 1 full backup’ı alınır ardından her bir diffrential backup çalıştığında full backup üzerinde ne değişiklikler yapıldıysa bu backup tipi o değişiklikleri kopyalarak yeni bir klasöre yedeklemesini yapar.

 

  • Incremental Backup

Incremental backupta ise bir Full backup alındıktan sonra çalışan her bir incremental processi bir önceki incremental backupa bakarak sadece önceki incremental backup üzerinde değişen dosyaların yedeklemesini yapar.

Peki bu bize ne kazandırır ciddi oranda zaman ve yer olanağı sağladığı için bazı sistemlerde tercih edilebilir.

 

  • Mirror Backup

Aldığınız bir backup’ın aynısının başka bir yere daha alınması anlamına geliyor, yedek aldığımız şeyin aynalaması diyebiliriz.

 

  • Cloud Backup

Günümüzde oldukça revaçta olan bu backuplama stratejisi vendorların sağlamlığı nedeniyle tercih edilir, dosyalarınızı bulut üzerinde oldukça sağlam altyapıya sahip.

Microsoft, Google gibi devasa datacenterları ve farmları olan sunuculara yedekleyebilirsiniz.


 

 

Backup Nasıl Alınır

Backuplarınızı aynı disk içerisine almamanızı tavsiye ediyorum, alman zorunda kalırsanız farklı bir disk partitionunda olmasına dikkat etmeliyiz.

Aldığımız backupları network üzerinden bir başka bilgisayara, External drive üzerine Nas (Network Area Storage) cihazına veya Cloud storage kullanarak buluta yedekleyebiliriz.

Peki en doğru yedekleme stratejisi nasıl olmalı?

Öncelikle aldığımız yedeği geri dönerken mutlak olarak çalışacağından emin olamayız, bu yüzden yedekleme yapacağımız alanı iyi hesaplamalı bu bir storage server, hp onestore veya Nas cihazı olabilir. Yer durumumuza göre belirli aralıklarla farklı full backuplar ve bunların üzerinde incremental veya diffrential backuplar almalıyız.

Backup alırken 3-2-1 kuralını aklımızdan çıkarmamakta fayda var  3-2-1 şu anlama geliyor;

  1. Verinizin en az 3 yedeği olmalı
  2. Bu yedekler 2 farklı cihazda tutulmalı
  3. Yedeklerin 1 tanesi farklı bir lokasyonda, disaster site veya cloud da bulunmalı..

Aşağıdaki yazılarımdan örnek olarak bir backupın nasıl yapılacağını, görebilirsiniz. Bir örnekte android rehberinizin backup işlemini nasıl yapacağınızı, diğerinde ise Nas storage bir backup ünitesinden bir başka backup ünitesine nasıl backup alınacağını gösterdim. Bu örneklere bakarak backup ne işe yarar anlayabilirsiniz.

Android telefonlarda rehber yedekleme

Nas to nas yedek alma nasıl yapılır

One thought on “Backup Nedir

  1. Android telefonlarda rehber yedekleme nasıl yapılır |

    […] yedekleme nedir diye merak ediyorsanız biraz teknik bilgi barındıran Backup Nedir yazımı okıumanızı öneriyorum. Android telefonlarda yedekleme yapmanın birden fazla çeşidi […]

Bir yanıt yazın