April 25, 2024

Windows 7 Problem Steps Recorder

Windows 7’nin  22 Ekim 2009 tarihinde raflarda olacağı söyleniyor, daha aylar olmasına rağmen Windows 7 ve getirdiği özellikler IT dünyasında geniş yer bulmaya devam ediyor.Windows 7 ile gelen yeni özelliklerden biride Problem Steps Recorder (Sorun Adımları Kaydedicisi).

IT çalışanlarının; büyük işletmelerde yardım masaları kobilerde ise Bilgi İşlem personellerinin mesai saatlerinin büyük kısmı kullanıcıların sorunlarına müdahale etmekle geçer,yada çevrenizde tanınan bir bilgisayarcı iseniz msndeki zamanınızın çoğu arkaşlarınızın sorularını yanıtlamakla geçer, Çoğu zaman gerekli müdahaleyi uzaktaki bilgisayara bağlanarak yada yerimizden kalkıp problemin kaynaklandığı bilgisayara müdahale ederek çözeriz.Fakat bazen remote  bağlanamadığımız zamanlar yada telefonda anlatmamız gereken bir konu olabilir   bu noktada Windows 7 ile  beraber  hayatımıza giren problem steps recorder imdadımıza yetişiyor.

Problem Steps recorder’ı komut satırından “PSR” yazarak yada direkt start menüsünden “PSR” yazarak çalıştırabiliriz. Programın exe dosyası disk\windows\system32 altında yer alıyor.  Camtasia, Adobe Captivate, Fraps v.b capture programlarıyla Psr’ı karıştırmamak gerekiyor aynı işlevi yerine getirmedikleri makalenin sonunda net olarak anlaşılacaktır.

Oldukça sade bir arayüz bizi karşılıyor.

Programın arayüzünde göründüğü üzere ayarlar sekmesi, yetkilendirmenin olmadığı durumlarda yönetici olarak çalıştırabilmek için bir menü , e posta olarak göndermek için bir seçenek ve yardım menüsü yer alıyor.

Ayarlar sekmesine baktığımızda  çıktı konumunu seçebileceğimiz bir menü, buradaki ekran yakalama seçeneğini hayır olarak işaretlediğimiz takdirde oluşturduğumuz step dosyasında ekran görüntüleri olmayacaktır.
Depolanacak son alınan ekran görüntü sayısı ise oluşturduğunuz step dosyadında kaç adet ekran görüntüsünün olacağını limitleyen bir seçenek en fazla 100 ekran hareketi yayınlayabiliyoruz.
Açıklayacak olursak mouse’a sağ tıklatmanız, sol tıklatmanız yada klavye girişi yapmanız bunların hepsi birer step oluşturuyor bu steplerin toplamıda en fazla 100 olabilir

Örneğin bir klasör paylaştırarak bunu  problem steps recorderla publish edelim.
Masaüstünde PSR adında bir klasör oluşturdum psr’ı çalıştırarak kaydetmeye başla dedim ve aşağıdaki ekran görüntülerini aldım.
Yaptığım işlemler bittikten sonra kaydetmeyi durdur’a clickliyorum ve yaptığım işlemleri zip file olarak kaydetmemi sağlayan bir pencere çıkıyor

Stepsler sırasında isterseniz yorum ekle butonuyla önemli gördüğünüz yerleri işaretleyebilir yada herhangi bir açıklama ekleyebilirsiniz, ben gerek duymadım

PSR bütün stepleri açıklamalarıyla beraber kaydediyor. Son olarak “Ek Ayrıntılar” şeklinde bir log dosyası oluşturarak ayrıntılı şekilde stepleri text olarak görebiliyoruz..Kaydedilen dosya zip file içerisinde Mhtml formatında kapsüllenmiş olarak sunuluyor.

Windows 7’nin yeni uygulamarından olan Problem Steps Recorderı detaylı olarak gördük.

Başka bir makalede görüşmek dileğiyle…

One thought on “Windows 7 Problem Steps Recorder

  1. kenan

    güzel hazırlamışsın eline sağlık

Bir yanıt yazın