April 20, 2024

2.4 ve 5 Ghz Frekanslar Arasındaki Farklar Nelerdir

2.4 ve 5 Ghz  wireless frekansları arasındaki farklar nelerdir ? Bu konu oldukça kafa karıştırıcı ve karışık bir konu. En basit haliyle  wifi 2.4 ghz vs 5ghz farkıwifi 5ghz nasıl kullanılır bunların wireless standartları ile nasıl bir ilişkisi var bu makalede açıklayacağım.

Bu konuyu iyi kavrayabilmek için wireless standartlarını iyi bilmek gerekir. Öncelikle  wireless standartlarından biraz konuşalım.

2.4 ve 5 ghz wirelss frekansları arasındaki fark

Wireless Standartları Nelerdir ?

İnternet ve bilgisayar dünyası geliştikçe ve ilerledikçe kablolarda etrafımızda dolanmaya başladı, bu kablo karmaşasına son verebilmek adına, datanın kablosuz bir şekilde aktarılması ihtiyacı ortaya çıktı. Kısa bir süre sonra ise wireless (kablosuz) adını verdiğimiz bir teknoloji ile tanıştık. Artık verilerimizi fiziksel kabloların yoğunluğundan bağımsız olarak paylaşabiliyor ve internet kullanabiliyor hale geldik.

Her sistemde olduğu gibi bu alanda da bir standardizasyon gerekiyordu. Kablosuz dünyayı bir standarda bağlamak için 1997 yılında Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü  ilk kablosuz standardı geliştirdi ve adına 802.11 adını verdi. Bugün günümüzde kullandığımız kablosuz ağ standartları tüm 802.11 a,b,g,n,ac standartları bu temel üzerine inşa edildi. 802.11 standardı ilk geliştirildiğinde yalnızca 2 mbit hızında dosya transferine imkan veriyordu. Bu her ne kadar bir devrim niteliği taşısa da günümüzde bu aktarım hızı oldukça yetersiz.


Kablosuz Ağ Standartları

802.11b Standardı:

Aradan çok uzun bir zaman geçmeden yaklaşık 2 sene sonra 1999 yılına gelindiğinde 802.11 standardı geliştirilerek 802.11b adında yeni bir standart geliştirildi. Bu standart 11 mbit  bant genişliğine  kadar çıkabiliyordu ve 2.4 ghz frekansınında çalışıyordu. Düşük maliyet barındırsada 2.4 ghz yayını yapması diğer bir çok radyo frekansıyla çalışan örneğin mikrodalga, kablosuz ofis telefonları gibi aynı frekanslarda çalışan aletlerle çakışarak parazit oluşturuyor ve çalışma performansını ve hızını oldukça etkiliyordu.

Dinazor bir IT profosyoneli olduğum için bununla ilgili hoş bir anımda vardır, Sistem entegratör bir firmada çalışırken hizmet verdiğimiz bir şirketin wireless sorunun çözmeye gitmiştik, problemin ne olduğunu bir türlü bulamıyorduk çünkü herşey oldukça normal görünüyordu. Wirelessteki problemin access pointin takıldığı yerin hemen arkasında bulunan mutfakta çalışan bir mikro dalga fırınından kaynaklandığını anlamamız 2. günün sonunda olmuştu….

 

802.11a Standardı:

Bu parazitlerin ve çakışmaların önüne geçebilmek için yeni bir standart yaratıldı ve adına 802.11a denildi. 54 Mpbs hızına erişen bu yeni standart parazitleri engelledi. Ama maliyeti yüksek ve erişim alanı bir önceki standarda göre daha dardı.

 

 

802.11g Standardı:

Network mühendisleri olabildiğince geniş çaplı çalışmalar yaparak 2002 yılında yeni bir standart geliştirdiler ve adına 802.11g adını verdiler. Hem a hem de b wireless standartlarının özelliklerini taşıyan bu yeni standart 54 Mbps hızına erişebiliyordu. B standardı kadar olmasa da diğer radyo frekansları ile çalışan cihazlardan  etkilenme bu dönemde devam etti.

 

 

802.11n Standardı:

Eski standartların tahtını deviren 802.11n standardı çok büyük bir ihtiyacı karşılamak için geliştirildi ; Hız… bu yeni standartla birlikte wireless aktarım hızı 300 Mbps lara ulaştı.ve bundan önceki tüm standartların tahtını devirdi. Günümüzde hala bu standarda sahip network kartları kullanılmaktadır.

 

 

802.11ac Standardı:

Bu wireless standardı bizi çok büyük bir problemden kurtardı 802.11ac standardı hem 2.4 hem 5 ghz frekanslarını desteklemektedir. Hızı ise 450 Mbps Eğer yüksek kapasiteli bir Access Pointe sahipseniz bu hız 1300 Mbps a kadar çıkabilir. Bu şu demek oluyor her ne kadar maliyeti biraz yüksek olsada kablosuz olarak bir kablolu network performansı elde edersiniz. Yani şirket içerisindeki Exchange, File, Sql gibi kaynaklar üzerinde, kablo takmadan kablodan bile daha hızlı bir şekilde veri transferi yapılabilir.

Wireless standartları (hkly) gibi bu yeni karakterler alarak gelişmeye  devam ediyor. Bu makalenin yazıldığı dönemde kullanılan standartlar bunlardı. Aşağıda benim kullandığım mac os x bilgisayarımın desteklediği standartlar ve link speed hızının fotoğrafı yer alıyor.

2.4 ve 5 Ghz Frekanslar Arasındaki Farklar Nelerdir

 

Daha detaylı bilgi için Kablosuz ağ standartları ve hızları yazıma bakabilirsiniz. Standartları öğrendiğimize göre artık aşağıdaki soruya cevap verelim..


2.4 ve 5 Ghz Frekanslar Arasındaki Farklar Nelerdir ?

2.4 Ghz Frekansı

Faydaları: Daha geniş bir alanda aktarım sağlar, Daha düşük maliyetlidir, aktarım hızı daha düşüktür.

Eksileri: Maliyeti düşüktür, diğer radyo frekansları kullanan aletler ile parazit yapma olasılığı daha yüksektir, daha yavaş bir bandwitdh aktarımına imkan sağlar.

 

 

 

5 Ghz Frekansı

Faydaları: Daha yüksek erişim ve aktarım hızları sağlar, birçok radyo frekansı kullanan alet ile parazitsiz ortamda çalışabilir, sinyal kalitesi güçlüdür.

Eksileri: Maliyeti yüksektir. Daha dar bir alanda çekim alanına sahiptir.

 

Temel olarak 2.4 ve 5 Ghz Frekanslar Arasındaki Farklar Nelerdir sorusunun cevabı bu kadar basit. Sizin altyapınızın neye ihtiyacı olduğunu belirleyip buna göre kullanacağınız standardı belirlemeniz gerekiyor. Eğer wireless network kartınız 802.11 bgnac standartlarını destekliyorsa o client üzerinden hem 2.4 hem 5 ghz hızlarını kullanabilirsiniz demek.

Ayrıca var olan yapınızı daha sağlıklı hale getirmek için etrafınızda yayınlanan ssid leri ilgili toollarla tarayıp hangi frekansın hangi kanallarını kullandıklarını belirler ve boş olan kanallardan yayın yaparsanız en kaliteli wireless performansını elde etmiş olursunuz.

Bu uzun yazıda wifi ağlarında 2.5 ghz 5ghz farkı nedir bunu göstermeye çalıştım, şimdi modem 5ghz yapma, daha doğrusu kullandığınız 5 ghz desteklemeyen wireless kartını 5 ghz yapma işlemi nasıl oluyor ona bakalım


 

Bilgisayarım 5 Ghz hızını desteklemiyor ne yapabilirim ?

Peki bilgisayarınız veya notebookunuz 5 ghz bir ortamda çalışmanıza rağmen 5 ghz standardını desteklemiyorsa ne yapabilirsiniz.

Eğer network kartınız 5 ghz kartını desteklemiyorsa aşağıdaki tp-link in başarılı ürününü bilgisayarınıza takıp wireless yayınını bu usb dongle üzerinden yapar ve bilgisayarınızın 5 ghz hızını desteklemesini sağlayabilirsiniz.

Tp link ac 600

Archer T2U adında küçücük bir aparat olan bu ürünü yardımcı cdsi ile bilgisayarınıza kurabilir ve bu hızı desteklemesini sağlayabilirsiniz. Bu ürün tanıtımı veya reklam değil benim kullandığım bir ürün ve oldukça memnun olduğum için paylaşıyorum.

Bu makalede hem wireless standartları nelerdir, hem 2.4 ve 5 Ghz frekanslar arasındaki farklar nelerdir hem de 2.4 ghz olan ve 5 ghz desteklemeyen bir bilgisayarın nasıl 5 ghz hızını destekleyebileceğini anlatmaya çalıştım.

 

Bir yanıt yazın