March 29, 2024

Google Cloud Platform (GCP) Nedir ?

Google Cloud Platform (GCP) Google’ın bulut bilişim hizmetidir. Microsoft tarafında Azure,  Amazon tarafında AWS olarak adlandırılan bulut hizmetleri Google tarafından Google Cloud Platform GCP adıyla hizmet vermektedir. İleride herkesin kullanacağı  Google Cloud Platform (GCP) Nedir – Servisleri Nelerdir ? sorusunun cevabına birlikte bakacağız

GCP isteğe bağlı hizmetleriniz ve engineleriniz için sunucu, network ve güvenlik altyapısı sunan bir platformdur. Google’ın Gmail, Youtube gibi milyarlarca insana hizmet verdiği platformda Google Cloud Platformu üzerinde tutulmaktadır. Sizin de yüksek kapasite ve trafik ihtiyacı duyan servisleriniz ve global hizmetleriniz var ise Google Cloud Platform güvenlikli ve hızlı bir tümleşik altyapı hizmeti sunar.

Google Cloud Platform (GCP) Nedir - Servisleri Nelerdir ?

Hangi Bulut Servisi Daha iyi? Google Cloud Platform  Microsoft Azure v.s Amazon Web Servis ?

Google Cloud Platformu diğer servislerle karşılaştırırsak GCP daha iyidir Azure daha kötüdür AWS en iyisidir demek  pek doğru bir karşılaştırma olmaz.

Her biri teknoloji alanında devler ve her birini diğerinden üstün yapan veya bir diğerinin üstün olduğu servisler ve hizmetler var. Fakat şunu açık bir şekilde söyleyebiliriz GCP fiyatlandırma konusunda bu diğer iki servisten daha avantajlı. Arkasında Google gibi bir dev yer alıyor ve hepimiz biliyoruz ki internet demek Google demek.

 

Bu nedenle  hem IOT tarafında hizmet veren teknoloji guruları hem Veri bilimciler hem Sysadminler hem de Devopslar için bütünleşik bir hizmet veriyor.

Peki üzerindeki bu kadar konuştuğumuz GCP hangi hizmetleri veriyor bu hizmetler ne anlama geliyor.

Google Cloud Platform hizmetlerinin hepsine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz

Google Cloud Platform Servisleri


 

 

 

 

Google Cloud Platform (GCP) Nedir – Servisleri Nelerdir ?

Google Cloud Platform servislerinin en önemli olanlarını tek tek inceleyelim…

Google App Engine

App Engine Google altyapısı kullanarak web servisleri ve hizmetleri barındırabileceğiniz altyapı platformudur. Otomatik olarak web servislerini (php, nodjs, .net v.b) bir kaç tıklamayla ayağa kaldırabilir ve kullanabilirsiniz.

App Engine kullanarak servislerinizin sürekli güncel kalmasını ve son patchleri otomatik almasını sağlayabilirsiniz

Google App Engine


 

 

 

 

Google Compute Engine

Google Compute Engine bir vm hizmetleri platformudur. Compute engine içerisinde sunucular veya clientlar yaratabilir, bunların üzerinde servislerinizi koşturabilirsiniz.

Bu sistemleri kurduktan sonra, compute engine ölçeklenebilir olduğundan istediğiniz zaman kapasite arttırımı: upgrade veya kapasite düşürme işlemi: downgrade yapabilrsiniz. Donanım veya patchler için yatırımlar yapmanıza gerek kalmaz.

Network ayarlarınızı kendinize göre kurgulayabilir ve Google’ın üstün güvenlik çözümlerini herhangi bir ücret vermeden kullanabilirsiniz.

Google Compute Engine


 

 

 

 

Google Kubernetes

Kubernetes Google tarafından 2014 yılında publish edilen Go dilinde yazılmıştır. Uygulamalarınızı ve cloud hizmetlerinizi otomatize etmek, deploy edip yayınlamak, stabilizasyonunu sağlamak, iş yüküne göre sayılarını arttırmak veya azaltmak için kullanılır.

Altyapısında kullanılan conteinerın bize sağladığı olanaklar sayesinde uygulamalar kolay şekilde taşınabilir, debugging edilebilir, servislerin hizmet vermemesi durumunda çok kısa bir sürede başka bir konteyner yardımıyla devam edebilir. Genel olarak uygulama servislerinin kesintisiz ve kolay yönetilebilir yapılmasına olanak sağlar

.Google Kubernetes


 

 

 

Google Cloud Functions nedir

Google Cloud Functions bulut servislerinizin sunucusuz bir ortamda çalışmasını sağlayan bir google servisidir. Cloud Functions javascript ile yazılmıştır üzerinde node.js çalıştırır. Bir event trigger olduğunda Cloud Functions üzerindeki kod çalışmaya başlayabilir ve herhangi bir sunucu üzerinde barınmadığı için ekstra maliyet gerektirmez. Daha anlaşılabilir olması için örnek vermek gerekirse, Linuxtaki crontab veya Windows üzerindeki task schedule gibi düşünebilirsiniz.

 

Google bulut fonksiyonları

 

 

Bir yanıt yazın