April 28, 2024
bilisim-yazilari

Nas to nas yedek alma nasıl yapılır

NAS (Network Area Storage) sunucudan bir diğer NAS  sunucuya nasıl yedekleme yapabilirsiniz bu makalede uygulamalı olarak anlatacağım Nas yedek üzerin. Öncelikle NAS sunucular nedir ondan biraz bahsedelim.

Nas (Network Area Storage) Storage Nedir ?

NAS depolama cihazları diğer storage sunuculara nazaran daha ucuz oluşu, boyutundan dolayı daha az yer kaplaması ve ölçeklenebilir olması nedeniyle en çok kullanılan depolama cihazlarından biridir. Kurumsal şirketler ve kobilerde kullanıldığı gibi son kullanıcı tarafında da tercih ediliyor.

NAS storagelar kendilerine ait bir yazılım ve donanıma sahiptir. Üzerinde çoğunlukla Unix sistemler barındırırlar, Nas üzerinde non-stop çalışmaya uygun olarak üretilmiş diğer disklerden daha pahalı olan NAS diskler çalıştırılmalıdır. Bu diskler performans olarak daha hızlıdırlar, aynı zamanda yüksek i/o değerlerine sahip oldukları için kopyalama veya yazma işlemini daha başarılı bir şekilde işeyebilirler. Üretim itibariyle de fiziksel olarak dayanıklı disklerdir. Seagate Ironwolf serisi, Western Dijital Red serisi Nas için kullanılacak disklere örnek olarak gösterilebilir.

 

En büyük avantajları ise bu sunucular üzerinde sadece bir iki tıkla çok kolay bir şekilde raid konfigürasyonları yapabiliyorsunuz, bu sayede yaptığınız konfigürasyon çeşidine göre bir veya bir kaç disk bozulsa bile datalarınız aynı şekilde yerinde durmaya devam ediyor.

 

Nas sunucu alırken bir çok üretici olduğu için kafa karışıklığı yaşamanızda oldukça normal, QNAP, Synology, Seagate, Zyxel, Netgear gibi bir çok farklı üreticinin, oldukça çeşitli NAS sunucuları var, hangisini tercih edeceğiniz alacağınız sunucunun kapasitesine, fiyatına ve cihaz donanımının özelliklerine göre değişebilir. Benim bunların arasından en fazla tercih ettiğim QNAP cihazlar oluyor, donanım ile çok uyumlu harika bir yazılıma sahip oluyor bu cihazlar, bugüne kadar beni hiç üzmediler, öyle ki mailleştiğimiz sıralarda ülke müdürüne ürettikleri bu harika cihazlardan dolayı teşekkür etmişliğim bile vardır.

 

Nas to Nas yedekleme nasıl yapılır diye başlık açtık ama yazı sunucu alma rehberine döndü 🙂 Sözü çok uzatmadan Nas to Nas yedekleme nasıl yapılır anlatmaya başlayalım. Örnekte QNAP TS-209 Pro II model bir qnap sunucudan Netgear ReadyNAS model bir sunucu üzerine yedekleme yapacağım.

 

Diğer modellerden bir başka model sunucuya yedek almak çok da farklı değil, arayüzlerden dolayı değişiklik olsada mantığını anladıktan sonra gayet kolay bir şekilde nas cihazından nas cihazına yedekleme yapabilirsiniz.


Nas cihazından Nas Cihazına Yedekleme Yapma

Bu ekran benim QNAP cihazımın arayüzü , buradan Yedekleme Yöneticisine gidiyorum.

QNAP TS-239 Pro II Arayüz

 

Yedekleme Yöneticisi içerisinde oldukça fazla yedekleme olanağı var, İsterseniz sunucu üzerindeki dosyaları bir başka yere replike ederek, mevcut datanızın anlık olarak bir başka depolama cihazında tutulmasını sağlayabilir, isterseniz Nas to Nas yedekleme yapabilir (Benim anlatacağım yöntem bu olacak) Buluta yedek alabileceğiniz gibi NAS üzerine taktığınız bir harici disk üzerine de yedek alabilirsiniz. Yani burada oldukça fazla alternatifiniz var.

Nas to Nas Backup

 

 

Ben Nas to Nas seçeneği ile devam ediyorum.

Karşıma yedekleme yapabilmem için bir arayüz çıkıyor, burada yapmamız gereken şey oldukça kolay. “Bir kopyalama işi oluştur” diyoruz.

Karşımıza çıkan pencerede gerekli ayarları yapacağız,

 

Uzak Replikasyon Görev kısmına yedekleme yapacağımız iş için bir isim veriyoruz, ben aliortul.net yedek dedim. Ardından Ayarlar kısmına geliyoruz.

 

Uzak sunucunun adı veya IP adresi kısmına yedekleme yapacağımız NAS sunucusunun ip adresini yazıyoruz, kullanıcı adı ve şifremizi giriyoruz, ve Port numarasını 873 olarak belirliyoruz.

 

Burada dikkat etmemiz gereken bir kaç şey var, Rsync protokülü 873 numaralı porttan konuşur, Uzak lokasyondaki bir nas sunucuya yedek alacaksanız firewalldan 873 numaralı portu iki taraflı açmanız gerekiyor, aynı zamanda şirket içerisinde bilgisayarlarda veya vlanlar arasında firewall kullanıyorsanız 873 numaralı porta allow vermeniz gerekiyor.

 

Aynı zamanda NAS üzerinde Rsync protokülünü açmanız gerekiyor, bunu hem yedekleme yaptığımız sunucu üzerinde hem de yedek alacağımız sunucu üzerinde aktif etmeliyiz. HTTP, FTP veya SMB protokollerini nasıl aktif ediyorsaki rsync protokolünü açmak çok farklı değil.

 

Gerekli ayarları yapıp test diyerek bağlantımızın doğruluğunu kontrol ediyoruz.

qnap rsync

 

Bağlantının düzgün sağlandığını gördükten sonra

 

Kaynak klasörde yedek alacağımız dosyayı seçiyoruz

Hedef klasörde ise klasörü yedekleyeceğimiz uzak nas sunucusu üzerindeki yeri belirliyoruz.

 

Qnap nas to nas yedek

Seçenekler ve Yedekleme sıklığı alanına kısaca bakacak olursak;

Seçenekler alanında yedek alacağımız dosyanın şifrelenmesini isteyebilir, dosya sıkıştırabilir, Eğer bir Active Directory yapınız varsa uzak klasörlerede Access List izinlerini dosya ile beraber taşıyabilir, veya full yedek ya da diffrential yedek ayarlarını yapabilirsiniz.

Yedekleme Sıklığı ise yedekleme zamanlaması yapmak için kullandığımız alan otomatik olarak günlük, haftalık veya aylık olarak yedek aldırabilirsiniz. isterseniz günde birden fazla da yedek aldırmanız mümkün.

 

Bu ayarları yaptıktan sonra ilk yedeklemenizi hemen yaptırabilir ya da schedule ettiğiniz zamanın gelmesini bekleyebilirsiniz.

 

Artık rysnc protokolü yardımıyla bir Nas sunucusundan bir diğer Nas sunucusuna dosya bazlı yedek alıyorsunuz…

 

Yazımı sonlandırmadan hatırlatmak istediğim son bir şey daha var. Bir sunucudan diğerine yedek aldıktan sonra eğer verimiz kıymetli ise bir çok nas sunucusu artık cloud üzerine yedeklemeyi destekliyor. İkinci sunucunuzdaki yedekleri Azure veya Google Drive üzerine veya Aws (Amazon Web Service) üzerine yedekleyerek dosyalarınızın çok daha güvenli bir şekilde depolanmasını sağlayabilirsiniz.

 

Belki bu yazı da ilginizi çekebilir?

Backup Nedir

One thought on “Nas to nas yedek alma nasıl yapılır

  1. Backup Nedir | Nasıl alınır detaylı ve açıklamalı anlatım

    […] Nas to nas yedek alma nasıl yapılır […]

Bir yanıt yazın