April 18, 2024

RPO ve RTO Nedir Arasındaki Farklar Nelerdir

Rpo ve Rto Nedir ve bu iki kavram arasındaki farklar neledir.

  • RPO –> (Recovery Point Objective)
  • RTO –> (Recovery Time Objective)

Bu kadar dağılabilirsiniz 🙂

Buraya kadar işin şakasıydı,  RPO ve RTO’yu tanımlayalım.

RPO (Recovery Point Objective) Nedir ?

RPO, bir işletmenin kaybetmeyi göze alabileceği toplam veri miktarıdır.

RPO (Recovery Time Objective) Nedir ?

RTO, felaketten sonra işi kurmak ve çalıştırmak için gereken toplam süredir.

Yine mi olmadı, anlayamadınız mı? Anlayamamanız gayet normal. Çünkü tanımlar veya tanımlamalar bir konuyu anlayabilmek için yeterli değil. Hele ki bu tanımlar ingilizce olunca bunu anadilinize çevirmek ve konuyu anlamak daha da zor.  Peki RPO ve RTO’u kavramlarını anlamak için ne yapacağız. Bu kavramları kendimize göre anlamlandıracak ve günlük hayattan bir senaryo ile örneklendireceğiz. Bu şekilde birbirine çok benzeyen bu iki kavram kafamızda oturmuş olacak.

Öncelikle bu kavramlar her ne kadar kelime anlamı ile birbirine çok benzese de aslında birbirinden tamamen bağımsız iki kavram önce bunu kavramalıyız. Bu şunu bilmeliyiz RPO –> RPO’nun P’si Process yani işlem olarak aklınızda kalsın. Bu process ne yapar datalar üzerinde işlem yapar. O zaman RPO dediğimizde aklımıza ilk gelen şey Data olmalı.

RPO –> Process –> Data

RPO (Recovery Point Objective) Nedir ?

Şirket içerisinde en önemli kaynaklarımız nedir diye sorsak. Herkes data olacağını söyler. Bu müşteri datası, finansal data, bir uygulamanın barındırdığı log dataları v.b olabilir ne olduğu önemli değil. Önemli olan datanın değeri. Bu değeri, saldırı, kaybetme, veya silinme riskine karşı backuplar veya başka bir kaynağa doğru replike ederiz. İşte RPO bu veriyi hangi aralıklarla backup veya replike ettiğimizi temsil eder.

Şöyle ki, bir CRM uygulamanız var. Bu CRM uygulamanızı bir SQL server üzerinde tutuyorsunuz. CRM datanızı 15 dakika arayla snap alıyorsunuz. Akşam olduğunda ise full datanızın backupını alıyorsunuz. Bu durumda RPO’nuz kaçtır ? cevap belli “15″ İsterseniz her akşam değil haftada veya ayda bir kez alın. Bir felaket anında snapshot aldığınız datayı 15 dakika öncesine dönebilirsiniz. Dolayısıyla sizin rpo’nuz 15’dir.

Yanlız bu durum bir felaket anında 15 dakikalık data kaybınız olacağı anlamına gelmez. Örneğin RPO temsil eden aşağıdaki resimde sarı noktaya dikkat edin. 15 dakikalık RPO’nuzda 12:00′da bir snapshot yedeği aldınız. Saat 12:10 da bir felaket yaşandı ve datanızı geri getirmeniz gerekti. RPO’nuz 15 ama 10 dakika önceki haline datalarınızı döndünüz yani yanlızca 10 dakikalık bir veri kaybınız oldu. Sizin RPO’nuzun 15 olması bu felaket anı 12:14:59 da olabilirdi. Bu durumda 15 dakikalık datanızı kaybedecektiniz.

Umarım bu günlük hayat örneğiyle RPO’nun ne olduğu anlaşılmıştır. Günün sonunda aklımızda şu kalmalı. RPO = Data.

recovery point objective nedir
RPO Nedir

 

RTO (Recovery Time Objective) Nedir ?

Peki Recovery Point Object’i anladık. (Anlamdıysanız yorumlarda tartışabiliriz)  o zaman bu Recovery Time Object Nedir abi ?

RTO, bir felaket yaşanması durumunda, sistemleri, hazır ve çalışır hale getirmek için gereken toplam süredir.

Aklınızda şöyle kalsın. Recovery Time Object = Recovery Technical Operation.  Recovery için bir teknik ekip operasyon yapıyor. Çünkü bir felaket yaşandı ve disaster merkezindeki sunucuları veya replika datayı ayağa kaldırmak gerekecek. Bunu kim yapacak ? Teknik ekip ne yapacak teknik operasyon.

Buraya kadar anlaştıysak Recovery Time Objective nedir detaylandıralım. Bir felaket anı yaşandı. Özellikle datanın çok kıymetli olan şirketler olanağanüstü durum senaryoları için bir Disaster Site tutarlar. Bu disaster site genel itibariyle başka şehirlerde olur. (Olması gerekir.) Türkiye genelinde bakarsak. Eğer şirket merkezi İstanbul’da ise disaster site Ankara veya İzmir’de olur. Bir deprem, yangın,sel,savaş durumunda İstanbul site komple göçerse. Veya yukarıdaki örnekte İstanbulda’ki datalarımıza erişilemezse disaster site üzerindeki sunucuları ve dolayısıyla dataları ayağa kaldırmak gerekecek.

İşte böyle bir senaryoda Disaster Site’ı ayağa kaldıracağımız zaman birimine Time objective biz RTO diyoruz.  İstanbul’da sunucularımızın göçmesi durumunda sistemi komple ayağa kaldırma süremiz İzmir için 6 saat oluyor diyelim. O zaman bizim RTO ‘muz 6 saatir.

Recovery time objective nedir
RTO Nedir

Her iş yükünüz için RPO ve RTO değerlerinizin aynı olması gerekmez. Örneğin kritik CRM uygulamanız için RPO değeriniz 15 dakika olabilirken. Yazdırma işlerini yapan business line için RTO değeriniz bir gün olabilir. Bu yüzden RPO ve RTO çalışması her bir kritik iş yükü için ayrı yapılmalı ve buna göre altyapı hazırlanmalıdır.

RPO ve RTO Nedir Arasındaki Farklar Nelerdir

Kavramsal karmaşıklık yaratmadan basit bir şekilde  RPO ve RTO Nedir Arasındaki Farklar Nelerdir. anlatmaya çalıştım umarım faydalı olur.

Kaynak : https://www.youtube.com/watch?v=UkqDKHRiZXY

Bir yanıt yazın