April 20, 2024

Windows Server 2003 Katılımsız Kurulum

Merhaba bu makalemizde windows server 2003 üzerinde katılımsız (unattended) cd oluşturmak için bir cevap dosyasının nasıl oluşturulacağını adım adım göreceğiz.

Bu uygulamayı nlite gibi 3 party yazılımlarlada yapabiliriz, ama bu makalemizde ihtiyacımız olan tek şey sadece işletim sistemi cd’si. şimdi adım adım nasıl unattended bir dosya oluşturacağımız görelim.

ilk olarak Windows cd sinin altında support> tools klasörü altında deploy cab dosyası altında setupmgr.exe dosyasını açıyoruz.

 

 

İlk ekranı next diyerek geçiyoruz.

 Gelen ekranda yeni bir cevap dosyamı oluşturacağımızı yoksa var olan bir cevap dosyasını modifiyemi ediceğimizi soruyor, biz yeni bir cevap dosyası oluşturacağımızdan create new diyoruz ve ilerliyoruz.

 

 

Gelen ekranda üç seçenek karşılıyo bizi.

Unattended: bizim seçeceğimiz katılımsız kurulum dosyası yaratmak için seçeceğimiz seçenek diğer seçenekler ise

Sysrep: System Preparation Tool tek bir makinaya  işletim sistemi kurup, ardından driver,programlar kurulup, çalışmaya hazır hale getirdikten sonra, sysprep yardımıyla işletim sisteminin SID ayarları resetlenip,activasyon,domain v.b bilgilerinin değiştirilip daha sonra imajı alınmasını sağlayan bir tooldur, bu seçenek sysrep için bir cevap dosyası yaratmamızı sağlar.

Ris: Remoet İnstillation Services ise bir imaj dosyasını network üzerinden 10larca clienta kurmamız sağlayan bir servistir.Bu seçenekte ris için bir cevap dosyası oluşturmamızı sağlar.

Unattended setup deyip devam ediyoruz.

 

 

 

 

Sıradaki ekranda bizden Server 2003’ün hangi versiyonu için cevap dosyasını hazırlayacağımızı soruyor. 2003 Enterpise seçip devam ediyoruz.

 

 

Kurulum sırasında bize hiç bi soru sormasını istemediğimizden full otomatiği seçip devam ediyoruz. istersek kullanıcı kontrollü yada sadece okunabilir şekildede ayarlayabiliriz.

 

Cevap dosyasını nerede tutacağımızı soruyor. Biz cd yi kullanacağız.

 

Artık sıra kurulum enasında sorulacak soruları cevaplamaya geldi lisans sözleşmesini kabul edip devam ediyoruz ediyoruz.

 

 

Gelen ekranda  organizasyon ismini,görüntü ayarlarını, time zone gibi gerekli ayarlamalarımızı yapıyoruz. Buraya product key’i yanlış girersek kurulum esnasında o ekran takılır ve kurulum devam etmez.

 

 

1 den fazla bilgisayarlarımız için  verilecek bilgisayar isimlerini giriyoruz.

 

 

Verilecek Administrator passwordunu belirliyoruz,  Ectypt the administrator password in the answer file seçeneğini işaretlersek  şifre görünmez olacaktır.

 

 

Tcp ip ayarlarını yapmak istersek bu ekrandan manuel ip ayarlayabiliyoruz.

 

 

İstersek kurulacak makineyi domaine join edebiliriz.

 

 

Run one kısmında kurulum bittikten sonra çalışmasını istediğimiz bir programın komutunu girebiliriz. örneğin  calc.exe yolunu gösterirsek açılışta hesap makinesini otomatik olarak açılır.

 

 

Bütün ayarlamaları yaptıktan sonra dosyasnın adını winnt.sif olarak kaydediyoruz ve winnt.bat dosyası otomatik oluşuyor sonrasında bu iki dosyayı ,  hazırladığımız cd nin i386 klasörünün altında bu dosyayı yerleştiriyoruz.

artık katılımsız kurulum için gereken cevap dosyamız hazır.

Bir yanıt yazın