April 26, 2024
Azure Nedir Nasıl Çalışır

Azure Kaynaklar ve Kaynak Grupları

Azure kaynaklar ve kaynak gruplarını hiyerarşik bir yapıda 4 aşamalı olarak ele alıyoruz. Yukarıdan aşağı bu yapıda en altta yer alan kaynakları doğru yönetebilmek için bir şema tasarlanmış ve biz azure mimarimizi bu şemaya göre çizmeliyiz-çizmek zorundayız. Bunlar Kaynaklar, Kaynak grupları, Aboneilkler ve Yönetim grupları.

 

Azure Kaynaklar ve Kaynak Grupları

azure kaynaklar ve kaynak grupları
Azure Kaynaklar

Yönetim grupları (Management Groups): Bu yönetim grupları, birçok abonelik için erişimi, ilkeyi ve uyumluluğu yönetmenize yardımcı olan kapsayıcılardır. Yönetim grubundaki tüm abonelikler, o yönetim grubuna uygulanan koşulları otomatik olarak alırlar.

Abonelikler (Subscriptions): Azure aboneliği sırasında bir abonelik hesabı yaratılır ve bu kullanıcı hesaplarına bağlanan kullanıcılar tarafından kaynaklar yönetilir. Sonrasında kaynak yönetimleri için ayrı abonelikler ve bu aboneliklere yetkilendirmeler yapılabilir. Her aboneliğin, oluşturacağınız ve kullanacağınız kaynak miktarıyla ilgili sınırları vardır. Kuruluşlar, ekipler, kullanıcılar veya projeler tarafından oluşturulan maliyetleri ve kaynakları yönetmek için ayrı abonelikler kullanır.

Kaynak grupları (Resources Groups): Bir kaynak grubu; veritabanları, web uygulamaları ve depolama hesapları gibi Azure kaynaklarının dağıtıldığı ve yönetildiği mantıksal bir kapsayıcıdır.

Kaynaklar (Resources): Kaynaklar, depolama, App servisler, sanal makineler veya SQL veritabanları oluşturabileceğiniz ve yöneteceğiniz hizmet örnekleridir.

İş akışlarınızla ilişkilli olarak kaynak gruplarınızı kendinize ve yapınıza göre düzenleyebilirsiniz.

Kaynak gruplarınızı düzenlerken, bir gruptaki kaynakların her birinin, onları dahil ederken eşdeğer bir yaşam döngüsüne sahip olması gerektiğini bilmek çok önemlidir. Bu yüzden projelerinizde her bir proje için kaynakların birlikte yer aldığı bir kaynak grubu oluşturmak önemlidir.

Örnek olarak, projenizde bir sanal makine, uygulama ve bir SQL veritabanı gerekiyorsa bu kaynakları aynı kaynak grubu içinde gruplamak mantıklı olacaktır. Yine bir proje için test-uat ve prod ortamlarınızı ayıracaksınız aynı proje dahi olsa farklı kaynak grupları kullanmak doğru olacaktır.

Ayrıca, Azure servisleri hakkında bilgi edin

Etiketler;  Azure kaynaklar, Azure Kaynak grupları, Azure Resource Groups, Azure Kaynaklar ve Kaynak Grupları

Bir yanıt yazın